Immuuntherapie


Wat is immuuntherapie?

De immuuntherapie is een behandeling die het afweersysteem van de patiënt tracht te "mobiliseren" tegen zijn ziekte. Het gaat om een belangrijk spoor in het huidige kankeronderzoek. Vandaag de dag zijn er al meerdere behandelingen met immuuntherapie beschikbaar.

Ons immuunsysteem

Ons lichaam wordt beschermd door een immuunsysteem. Dit bestaat uit gespecialiseerde cellen die worden geproduceerd door het beenmerg en die vooral aanwezig zijn in het bloed, de lymfeklieren, de milt en de weefsels. Zij verzekeren de bescherming van het organisme tegen aanvallen van buitenuit (microben, virussen, ...). Deze "indringers" worden opgespoord, geïdentificeerd, aangevallen en uitgeschakeld door dit afweersysteem. Zij zouden dus ook kankercellen moeten herkennen en vernietigen. Ze zijn echter vaak niet in staat om dit te doen. Onderzoek op het gebied van immuuntherapie zorgt ervoor dat we beter begrijpen hoe kankercellen ontsnappen aan ons immuunsysteem. Immuuntherapiebehandelingen willen het immuunsysteem terug in staat stellen om kankercellen te bestrijden.

Immuuntherapie: waar staan we?

Er lopen momenteel in België en in het buitenland tal van klinische proeven met immunotherapie. Indien hun resultaten afdoend zijn, zou de immunotherapie een belangrijke plaats kunnen innemen in de behandeling van bepaalde kankers, naast chirurgie, radiotherapie en chemotherapie.

Door uitschakeling van de laatste kankercellen die aan de andere behandelingen ontsnapt zouden zijn, zou de immunotherapie bijvoorbeeld een remissie (verdwijning van de symptomen van de ziekte, zonder recidive uit te sluiten) kunnen omzetten in definitieve genezing.

Heeft u vragen of wilt u advies? + 31 (0) 6 2410 1967